De Gouwzee

Jarenlang lag de Oostzeetjalk Gouwzee verwaarloosd in de Noorderhaven van Groningen. Maar over een tijdje zal de tjalk als expositieruimte in de historische haven van Hoogkerk liggen. Samen met Roemte werken Servaas, Benne en Jogchem namens Stichting Historische Haven Hoogkerk, ook wel bekend als “De Halm”, aan de restauratie en ontwikkeling van het schip.

Initiatiefnemers: Benne, Jogchem en Servaas

Het project

Na de geplande restauratie en herinrichting komt de Gouwzee als museumschip in de Historische Haven Hoogkerk te liggen. Wanneer het schip opgeknapt is, komt er een audiovisuele tentoonstelling over de maritieme geschiedenis van Hoogkerk, Groningen en het Hoendiep, dat tot 1920 een van de drukst bevaren waterwegen van Nederland was. Daarnaast zal de Gouwzee plek bieden aan artists-in-residence, waarbij wisselende kunstenaars er kunstwerken zullen maken, geïnspireerd op de maritieme geschiedenis van Hoogkerk. Op deze manier krijgen Hoogkerk, De Gouwzee en de maritieme geschiedenis van Groningen de aandacht die ze verdienen en komen geschiedenis, kunst en cultuur samen op een onverwacht mooie manier.

Benne de Jong van de Historische Haven Hoogkerk. Beelden: Sjoerd Knol.

Ontwikkelen

Voor de invulling van de Gouwzee wordt er gewerkt aan een samenwerking tussen de Historische Haven Hoogkerk, Het Resort en het Museum aan de A. Een voorproefje van die samenwerking was te zien op De Pelikaan, dat dienstdeed als locatie tijdens WinterWelVaart. Op het schip presenteerden jonge kunstenaars namens Het Resort nieuw werk, gebaseerd op historische artefacten uit de collectie van het Museum aan de A. Het plan is om dit soort programma’s ook op de Gouwzee te vertonen.  “Roemte heeft ons geholpen om veel breder over het schip na te denken,” aldus de initiatiefnemers. “Wij hadden zelf de link tussen dit schip en de kunst- en cultuurwereld nooit gelegd, terwijl die ideeën wel de basis voor de exploitatie veel breder maken.”

WinterWelVaart Pelikaan
Tijdens WinterWelVaart was op De Pelikaan een voorproefje te zien van de samenwerkingen tussen de Historische Haven Hoogkerk, Het Resort en het Museum aan de A.

Servaas legt uit hoe de plannen gerealiseerd kunnen worden: “samen met Roemte doen we een haalbaarheidsonderzoek. Dit haalbaarheidsonderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de vereniging Groninger Dorpen. Vanuit daar kunnen we kijken welke andere fondsen er mee kunnen doen: kunst en leefbaarheid is zó van belang. Het concept straalt zo ook verder uit dan alleen Hoogkerk: dit schip kan landelijk aandacht trekken.”

In Roemte zien de initiatiefnemers een waardevolle samenwerkingspartner: “Juist de brede expertise en het grote netwerk van Karina (projectleider bij Roemte) – niet alleen maar ontwikkeling, maar ook kunst en cultuur – maakt dat we de kansen die dit schip en de haven bieden veel beter kunnen benutten.”

De voorbereidingen voor de restauratie zijn in volle gang
Jogchem Historische Haven Hoogkerk

Financieren

Ook tijdens de aankoop van het schip bood de samenwerking uitkomst. “We moesten het schip relatief snel aanschaffen,” legt Servaas uit. “Het was fijn dat Roemte hierin bij kon springen, zodat het schip ons niet ontglipte. Samen met Roemte kijken we nu hoe het verder moet en welk bedrag daarvoor nodig is.”

Er is nog genoeg werk te doen, maar de plannen voor de toekomst zijn duidelijk. “Als het haalbaarheidsonderzoek positief blijkt, dan wordt het schip eerst casco-klaargemaakt op de werf. Daarna kan het afgemeerd worden in de haven van Hoogkerk,” aldus Jogchem. Vervolgens wordt de binnenkant van De Gouwzee aangepakt en ook daarvoor ligt een mooi plan klaar, zo vertelt Jogchem verder: “met scholingsprojecten en vrijwilligers gaan we het schip prachtig intimmeren. Dat verhaal gaan we de komende tijd ook aan Hoogkerk vertellen: het schip is er nog niet, maar we werken keihard aan de nodige voorbereidingen.”

Meer weten over dit project?
Clemens Gielingh Roemte

Mail Clemens: clemens@roemtegroningen.nl

Bel Clemens: 0645276087

Expertises: Creatief denken, Netwerk, Organisatiekracht
Clemens Gielingh Roemte