Roemte helpt ondernemende maatschappelijke initiatieven van de grond te komen, om huisvesting te vinden en om de financiering rond te krijgen.
Heb je een goed idee, dan gaan we graag in gesprek.
Stichting Roemte
Nieuwe Sint Jansstraat 35
9711 VG Groningen
info@roemtegroningen.nl
KVK-nummer: 83823131
BTW-nummer: NL863001373B01
Op een zonnige maandagmiddag, doet Cock Peterse de deur van de Hogestraat 17 in Loppersum voor ons open. Hij en Henk Rosing hebben net geklust en onder andere een nieuwe vitrinekast neergezet. Het zijn de weken voorafgaand aan de feestelijke opening van het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum op zaterdag 3 juni, een moment om te vieren dat de stichting een nieuwe plek in het dorp gevonden heeft. En hoewel er nog genoeg werk te verzetten is, staat het idee als een huis.
Initiatiefnemers: Cock, Els en Henk
“De basis is de Historische Vereniging Loppersum. Daar bouwen we op verder en dat breiden we uit,” aldus Cock. De geschiedenis van en verhalen over het dorp Loppersum vormen daarin de leidraad. Zo organiseert de vereniging bijvoorbeeld lezingen in het dorpshuis en informatieve dorpswandelingen. Een mooi voorbeeld van het historisch onderzoek dat de HVL verricht is de ‘armenlap’. Dat is een stuk begraafplaats waar de minder bedeelden van het dorp hun laatste rustplaats vonden, zonder persoonlijk gedenkteken. Cock vertelt dat er dankzij onderzoek van de vereniging nu een bord op de begraafplaats prijkt, waar de namen van de overledenen aan de anonieme graven gekoppeld zijn. “Dat vind ik zo mooi, je ziet zo aan de namen gelijk een stuk sociale geschiedenis.”
Het nieuwe pand biedt veel vastigheid. Het archief van de HVL komt samen op één plek en het Centrum werkt goed als vertrekpunt van bestaande activiteiten, vertelt Cock. “Je kan ook zeggen: ‘we ontmoeten elkaar voor de kerk’, maar dit geeft veel meer mogelijkheden. Je kan mensen voor aanvang alvast iets laten zien, je kan ze koffie schenken en je kan bij slecht weer een deel van de presentatie binnen doen.” Zo gaat het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum meer worden dan alleen een plek waar de HVL een onderkomen vindt.
Daar passen ook nieuwe activiteiten bij en de initiatiefnemers barsten van de ideeën. Zo is er een samenwerking met de lokale toneelgroep en zijn er voor kinderen diverse educatieprogramma’s, onder andere over erfgoed en aardbevingen. Verder is er volgend jaar een feestweek met als thema de jaren zestig. Daar is voor ieder wat wils. Speelse momenten zoals een soapserie-toneelstuk op het marktplein worden afgewisseld met schoolprogramma’s waarin kinderen hun grootouders interviewen. “We willen graag de mensen in Loppersum en omgeving laten zien dat geschiedenis eigenlijk overal is, en cultuur net zo,” vertelt Els. “Er zit veel meer in zo’n klein dorp dan je denkt. Daar willen we mensen van bewust maken.”
Tijdens een wandeling door het pand schetst Cock hoe het Centrum er in de toekomst uit kan komen te zien. Naast het voorste tentoonstellingsdeel bestaat het pand uit een buitenplaats, een oude opslagplaats die ook omgebouwd wordt tot tentoonstellingsruimte. “Om waardevolle spullen tentoon te stellen moeten die ruimtes ook aan bepaalde eisen voldoen. Dat willen we gaan regelen. Zo kunnen we ook samen gaan werken met grotere musea.” Op de bovenverdieping komt mogelijk een atelier of een artist-in-residenceplek: het kan nog alle kanten op. Verder wordt er ook op detailniveau gewerkt om het pand zo mooi mogelijk te maken. Zo wordt de originele voordeur, in de stijl van de Amsterdamse School, weer in ere hersteld.
Het zijn mooie plannen voor het pand aan de Hogestraat 17, dat in april werd aangekocht door Roemte. Met die koop ging de wens naar een eigen locatie, die al sinds 2017 leeft bij de initiatiefnemers, in vervulling. De komende vijf jaar huurt het CHCL de locatie van Roemte, met de ambitie om het uiteindelijk zelf aan te kopen.Cock: “We willen het pand het liefst binnen twee jaar in eigendom hebben, dan kunnen we gaan versterken en verbouwen. Die versterking is best substantieel; denk aan vloeren, wanden en daken. Daar zoeken we naar koppelkansen: tijdens de versterking willen we ook gaan isoleren, sommige wanden weghalen en het pand op andere manieren aanpassen.” Momenteel helpt Roemte de initiatiefnemers met die fondsenwerving voor dat proces.
Ondanks dat er dus nog veel te gebeuren staat, gingen op 3 juni de deuren van het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum voor het eerst open. Die deuren werden niet geopend door de initiatiefnemers, maar door de Lopsters die de opening bezochten. “Want,” zo spreekt Els de bezoekers toe, “het Centrum moet vooral een pand van jullie worden.” Met het tentoonstellen van zes zeldzame gouden muntstukken, onderdeel van de Lopster muntschat, is de kop er in ieder geval vast af. Tegelijkertijd wordt er stug doorgewerkt aan een nog mooiere toekomst voor het verhaal van Loppersum.
Mail Hennie: hennie@roemtegroningen.nl
Bel Hennie: 0620561965