De Buitenschool

De Buitenschool Glimmen

De Buitenschool ligt gelegen in de bossen van natuurgebied Appelbergen. Het plan is dat het historische scholencomplex met de bijzondere ligging en architectuur volledig gerestaureerd en verbouwd wordt tot een toplocatie in de regio. Er wordt plek gemaakt voor dagbesteding, wonen, overnachten, eten, workshops en vergaderen. Zowel binnen als buiten zullen activiteiten en evenementen plaatsvinden. Initiatiefnemers Volken de Vlas, Sofie van Rhijn, Jort Schuringa en Marion Romeijn vormen Coöperatie de Buitenschool en werken samen met Roemte aan de totstandkoming van dit project.

Initiatiefnemers: Volken, Sofie, Jort, Marion

Het project

Volken vertelt over de aanleiding: “In 2016 besloten we mee te doen aan een open call vanuit de gemeente. We moesten een bod neerleggen en een goed plan voor de locatie indienen. Wij woonden hier toen al en waren alle vier verknocht aan de plek.” De vier ondernemers combineerden hun goede ideeën en werden tot winnaar verkozen uit ruim vijfentwintig serieuze inzendingen.

Na een lange aanloop zijn ze nu echt van start om van de Buitenschool een bijzondere locatie te maken waar hun verschillende achtergronden samenkomen: culinair, cultuur, evenementen en zorg. Zo komt er een klein biologisch restaurant met streekproducten en eten uit eigen moestuin. De moestuin en parktuin bieden ook weer mogelijkheden voor dagbesteding en workshops. Voor de wandelaars van het naastgelegen Pieterpad komt er een B&B en eetmogelijkheden. Er worden ook zakelijke arrangementen geboden, zoals prettige vergaderruimtes en boswandelingen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

"We willen van De Buitenschool een toplocatie in de regio maken"
Initiatiefnemers De Buitenschool

“We willen heel veel functies combineren en een toplocatie in de regio worden. We vinden de plek zo bijzonder dat we er ons eigen paradijs van willen maken dat we kunnen delen met andere mensen. De architectuur willen we koesteren en de plek weer in ere herstellen, zoals de oorspronkelijke klaslokaaltuintjes met bloemen en kruiden en een aantal buitenlokalen waar de kinderen vroeger les kregen. Ook de oude parktuin wordt weer hersteld,” vertelt Volken.

Ontwikkelen

In de afgelopen zeven jaar heeft het team hard gewerkt. Nu zijn ze eigenaar en kan de concrete verbouwing beginnen. Volken: “Dat we het pand nu zelf bezitten, geeft veel vrijheid.” Er is al overleg met een bouwteam. Er moet ontzettend veel gebeuren door de verouderde staat van het pand: asbest saneren, het riool vervangen en de ruimtes isoleren. Er is nauwelijks iets van isolatie aanwezig in de oude lokalen. “We stoken nu voor de vogeltjes om het een beetje bewoonbaar te houden.” De oude lokalen worden hersteld en verbeterd, met behoud van de bijzondere architectonische elementen van het Groningse scholentype. Volken: “Er komt uiteindelijk ook nieuwbouw, maar alles wordt generatiebestendig gebouwd. De ouders van Marion wonen hier bijvoorbeeld en die blijven ook. En de jongste bewoner is net geboren.”

Tuin Buitenschool Glimmen
In de tuin van de Buitenschool wordt straks plaatsgemaakt voor een moestuin en een parktuin, met plekken voor dagbesteding en workshops. Beelden: Lisa Bommerson.

De initiatiefnemers zijn al begonnen met uitproberen wat hier allemaal kan. Zo worden er familie-opstellingen georganiseerd en binnenkort begint de eerste workshop moestuinieren. Ze verwachten dat de verbouwing over ruim anderhalf jaar klaar is.

Financieren

Volken: “In deze tijd is financiering door banken lastiger, dus we hadden een partij nodig die ook de meerwaarde zag van de manier waarop wij hier willen ondernemen. Er zat zoveel overlap tussen de speerpunten van Roemte en wat wij hier aan het ontwikkelen waren, dat het goed klikte in de samenwerking. Het eerste resultaat was de aankoop. Roemte heeft ons geholpen bij het aankopen van het complex en ondersteunt ons nu bij de verdere financiering, zoals fondsenwerving.”

Roemte heeft geholpen bij de aankoop en ondersteunt bij verdere financiering
De Buitenschool aankoop

“We zijn al in gesprek met Fonds Nieuwe Doen en er zijn mogelijkheden bij het Restauratiefonds, omdat we een monument herstellen. Het pand is enorm verouderd en er moet veel geïnvesteerd worden. Er zal ook nog financiering van een bank nodig zijn,” legt Volken uit. Vrijwel alle activiteiten gaan inkomsten genereren: huur, horeca, overnachting, arrangementen met groepen. Welke andere activiteiten ze in de toekomst allemaal zullen aanbieden, weten ze nog niet. “Ondernemers zijn dynamisch. Die kijken naar kansen en mogelijkheden van een plek. Wie weet wat we over tien jaar allemaal doen hier!”

Meer weten over dit project?

Mail Lotje: lotje@roemtegroningen.nl

Bel Lotje: 0645474782

Expertises: Plan- en procesontwikkeling, Gebiedsontwikkeling, Leefbaarheid