Terug naar projectenoverzicht

Kunstcentrum De Ploeg

Maria Bolt van Stichting Kunstcentrum De Ploeg

Het rijksmonument in neogotische stijl met dichtgetimmerde ramen is niet te missen. Het doel is dat het statige gebouw aan de Mernaweg in Wehe-den Hoorn compleet gerenoveerd en omgetoverd wordt tot een kunstcentrum rondom kunstkring De Ploeg. Als alles volgens plan verloopt willen de initiatiefnemers het gebouw eind 2025 in gebruik nemen. Samen met stichting Erfgoed de Marne, Roemte en de andere initiatiefnemers werkt Maria Bolt namens Stichting Kunstcentrum De Ploeg aan de grootse plannen voor de prachtige oude school.

Initiatiefnemers: Maria, Jan

Het Project

Na het herstel van het gebouw en de uitvoering van het plan van de architect, wordt de oude school ingericht als Kunstcentrum De Ploeg. Kunstkring De Ploeg is in 1918 opgericht door een aantal kunstenaars die  meer buiten de gebaande paden wilden werken en verlangden naar meer expositiemogelijkheden in Groningen. “De potentie van dit monumentale gebouw is fantastisch. Daar kun je zoiets moois mee doen,” zegt Maria Bolt, geboren en getogen in het dorp. Maria houdt zelf enorm van de kunstwerken, waarin veel kleurrijke Groninger landschappen voorkomen.

Kunstcentrum De Ploeg Sint-Jozefschool
De voormalige Sint Jozefschool aan de Mernaweg in Wehe-den Hoorn, waar het te realiseren Kunstcentrum De Ploeg zich zal gaan vestigen. Beelden: Lisa Bommerson.

In het kunstcentrum komen wisselende exposities van kunstwerken van De Ploeg. Daarvoor werken ze onder andere samen met het Groninger Museum dat een groot deel van de Ploegcollectie in het depot heeft. “We willen een interactief kunstcentrum worden, met bijvoorbeeld wisselende thema-exposities, educatieve programma’s voor de jeugd en een ‘Ploegrondje’, een mooie wandeling rondom het dorp. De Ploeg is Groningse cultuur en staat ook voor de waarden die uit het Gronings komen. De nuchterheid, het open landschap, ruimte, vrijheid, het meanderen van het water en het bijzondere licht boven het Groningse platteland tussen stad en wad.”

Ontwikkelen

“Er moet flink verbouwd en gerestaureerd worden. Daken moeten hersteld worden en in het expositiegedeelte gaat een aantal raampartijen eruit. Op andere plekken gaan de hoge ramen juist weer open. Uiteindelijk moet het expositiedeel levend, licht en mooi worden, net als de rest van het gebouw,” vertelt Maria.

Binnenruimte Kunstcentrum De Ploeg
Het licht van buiten het gebouw zal effect gaan uitoefenen op de ervaring binnen de muren van het Kunstcentrum.

Er zal ook nog meer onderzoek plaatsvinden, zoals naar de originele kleuren in het gebouw. Daarnaast is een interieur- en een tuinontwerp nodig. Deze moeten dan ook weer passen bij de stijl van kunstkring De Ploeg, net als de huisstijl en de website, zodat het een mooi geheel wordt. Daar ondersteunt Roemte bij.

Het kunstcentrum wordt zo geconstrueerd dat het aan alle museale eisen gaat voldoen. Klimatologisch, maar ook qua beveiliging en licht moet het kloppen. Naast de zalen met kunstwerken, komt er ook horeca, een winkel, een atelier en een ruimte voor vergaderingen en andere bijeenkomsten zoals lezingen. “Het bezoek moet een beleving worden. We hebben een hoog ambitieniveau en willen dat mensen vaker dan een keer per jaar het kunstcentrum bezoeken. Dan moet er steeds iets nieuws zijn. Wat wij vanuit de Stichting Kunstcentrum De Ploeg heel belangrijk vinden is dat het kunstcentrum toegankelijk is voor iedereen. Cultuur is heel belangrijk. Dat zegt iets over wie wij zijn en hoe wij naar de wereld kijken. En als we dat ook aan jeugd kunnen meegeven, doet het ook iets met hoe zij gaan kijken.”

De potentie van dit monumentale gebouw is fantastisch. Daar kun je zoiets moois mee doen.
Deurpost Kunstcentrum De Ploeg

Financieren

Er is geld uit het Nationaal Programma Groningen voor herstel van het gebouw, maar voor de activiteiten die volgen moeten de plannen en financiering nog verder uitgewerkt worden. Het pand wordt gehuurd van Stichting Herstel Erfgoed De Marne, die het gebouw heeft aangekocht. “We werken samen met de gemeente. Het bestemmingsplan is gewijzigd en de vergunningen zijn binnen. Daarnaast ondersteunt de gemeente ons bij diverse andere zaken,” vertelt Maria.

Er is nog genoeg werk te doen. Naast een plan voor alle activiteiten moeten ook het pand en de tuin ingericht worden. “Roemte helpt ons daarbij en ook bij het aanvragen van subsidies en fondsen. Zo werken we samen om te zorgen dat het een goed onderbouwd plan wordt,” legt Maria uit. Het kunstcentrum krijgt geen depot en gaat ook geen werken aankopen. “We hebben diverse contacten met nazaten van oud Ploegleden. Deze contacten omarmen wij. We willen bekijken hoe we ook dat een plek kunnen geven in het Kunstcentrum.”

Meer weten over dit project?
Karina Bakx Roemte

Mail Karina: karina@roemtegroningen.nl

Expertises: Cultuur, Gebouwbeheer, Broedplaatsen
Karina Bakx Roemte
Terug naar projectenoverzicht