De Hackathon

Een hackathon is een evenement waarin deelnemers in teamverband werken aan het oplossen van een probleem.

Volgens Hennie van Beek van Roemte is de hackathon een krachtig middel voor kennisdeling en uitwisseling van ervaringen, een soort denktank. ‘Door met gelijkgestemden én mensen met een andere kijk aan tafel te zitten ontstaan waardevolle inzichten en tips. Daarnaast biedt het een waardevolle netwerkgelegenheid, waarbij het Roemte-netwerk deels kan worden ingezet. Het organiserende initiatief selecteert de meest waardevolle ideeën en adviezen, waardoor een plan in een breder perspectief wordt geplaatst. Dit kan leiden tot verrassende en vernieuwende uitkomsten.
Het is volgens Hennie zinvol om een hackathon te organiseren in de opstartfase van een nieuw initiatief. ‘Dit helpt bij de opzet en uitwerking van ideeën en voorkomt dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden’.

Op 20 september 2024 organiseerde Historische Vereniging Loppersum een hackathon met als onderwerp: hoe wordt het CHC eigenaar van het pand en moet je dat wel willen? Er ontstond een enthousiaste discussie met onder andere mensen van Roemte en ervaringsdeskundigen op het gebied van versterking, subsidies, musea en bouwkosten.
‘Het resultaat van de hackathon is dat het vrijwel onmogelijk is voldoende fondsen te verwerven en bevoegdheden te hebben over het pand als je geen eigenaar bent,’ vertelt Cock Peterse, secretaris van CHC Loppersum. ‘We hebben dan ook besloten ons daarop te concentreren’.
Afgelopen tijd heeft stichting CHCL zich georiënteerd over de financieringsmogelijkheden voor de aankoop van het pand, zodat ze zelf eigenaar worden en subsidies voor verduurzaming kunnen aanvragen. ‘En de eerste overleggen over versterking en aanpassingen aan het pand hebben inmiddels plaatsgevonden. We zijn daarmee heel hoopvol over onze toekomst!’ aldus Cock.