Terug

Roemtedag – 22 juni 2023

Roemtedag Rondvaartboot

Twee keer per jaar organiseert Stichting Roemte de Roemtedag. Op deze dag trekken we met een groep deelnemers langs een handvol door ons begeleide projecten in de provincie Groningen. Op de Roemtedag van 22 juni vormden de zonovergoten wateren van Het Hogeland het decor, waarover de deelnemers vanaf Winsum naar de dorpen Wehe-den Hoorn en Eenrum trokken.

Iedere Roemtedag staat er een gebied binnen de provincie in de schijnwerpers. In februari werden er projecten in het oosten van Groningen bezocht, dit keer is Het Hogeland de bestemming. Het is een gemeente waar veel Roemteprojecten zitten. De dag geeft zo een goed beeld van wat er aan ideeën en initiatieven borrelt in Het Hogeland. Zo’n vijftig deelnemers, bestaand uit initiatiefnemers, politieke ambtsdragers en allerlei andere geïnteresseerden stapten in Winsum aan boord van de Golden Raand om te proeven hoe Roemte deze initiatieven verder helpt.

Deelnemers Roemte initiatievendag
De sfeer op de rondvaartboot. Beeld: Lisa Bommerson.

Naast mooie uitzichten, goede gesprekken en een zon in het gezicht kregen de deelnemers aan boord een presentatie van één van de projecten. Kort na vertrek spreekt Katie Tedder, initiatiefnemer van Jongerenhuisvesting Kloosterburen met Wilbert, projectleider bij Roemte over de voortgang van het project – één van de jongeren die aanwezig zou zijn moest zich helaas ziek afmelden. “Het probleem is dat jongeren hier willen wonen, en dat dat gewoon niet kan”, zo vertolkt Wilbert het perspectief van de doelgroep. Roemte werkt momenteel samen met Jongerenhuisvesting Kloosterburen aan plannen om geschikte en betaalbare woonruimte in de buurt van Kloosterburen te realiseren.

Katie Tedder, Jongerenhuisvesting Kloosterburen
Katie Tedder vertelde op de Roemtedag over het project Jongerenhuisvesting Kloosterburen. Beeld: Lisa Bommerson.

Waar Jongerenhuisvesting Kloosterburen een aantal uitdagingen rondom wonen bespreekt, gaat het in Wehe-den Hoorn vooral over culturele activiteiten. Met Kunstcentrum De Ploeg (KCDP) en Kultuurhoezen worden daar namelijk twee nieuwe culturele organisaties opgetuigd, die zich beide sterk maken voor binding met de omgeving. In het voormalige Hogelandcollege presenteren Maria Bolt (KCDP) en Peter Barthel (Kultuurhoezen) hun plannen. In die school, waar nu nog antikraak gewoond wordt, komt straks een Kultuurhoes. Vanaf september wordt er een pilot met het Kultuurhoes gedraaid, waarbij er muziek-, theater-, schilderlessen, en allerlei andere vormen van cultuureducatie aangeboden wordt: voor jong én oud. Dat gaat gebeuren in onder andere de kantine, waar Peter vertelt over het initiatief.

Hogelandcollege kantine Kultuurhoes
In de kantine van het Hogelandcollege, in Wehe-den Hoorn, presenteerden Kunstcentrum de Ploeg en Kultuurhoezen hun plannen. Vanaf september komt er een Kultuurhoes in de school met diverse vormen van cultuureducatie. Beeld: Ronnie Zeemering.

Met Kunstcentrum De Ploeg komt er nog meer culturele activiteit in Wehe-den Hoorn. De stichting gaat zich vestigen in de voormalige Sint Jozefschool, net als het Hogelandcollege gelegen aan de Mernaweg. Het kunstcentrum wordt iets anders dan ‘gewoon’ een museum: in plaats van een plek waar het werk van De Ploeg alleen getoond en bewaard wordt, zo vertelt Maria Bolt, vormt het gedachtegoed van het kunstenaarscollectief het uitgangspunt, waaromheen tal van activiteiten georganiseerd worden. Zowel binnen als buiten de muren van het gebouw. Na haar presentatie neemt Maria, samen met medebestuurslid Henk Eggens, de deelnemers mee voor een rondleiding door de Sint Jozefschool. Wat nu soms nog verwaarloosd lijkt, kan over een paar jaar een grote publiekstrekker gaan worden. De plannen staan in ieder geval als een huis.

Sint Jozefschool Kunstcentrum De Ploeg
Na de renovatie wordt de oude Sint Jozefschool de thuisbasis van Kunstcentrum De Ploeg. Tijdens de Roemtedag kregen de deelnemers een rondleiding door het gebouw. Beeld: Ronnie Zeemering.

Na nog eens een stuk varen over de Hoornse Vaart en een lunch aan boord worden de deelnemers in Eenrum opgewacht door de initiatiefnemers van Treffend Eenrum. Zij nemen de deelnemers mee voor een wandeling naar het centrum van Eenrum. Het laatste programmadeel vindt hier namelijk plaats, en wel in Café Bulthuis. Treffend Eenrum heeft Bulthuis met hulp van Roemte aangekocht en de initiatiefnemers gaan het café herbestemmen door het een dorpshuisfunctie te geven, vertelt Tialda Haartsen in haar presentatie. Het huidige dorpshuis komt daarmee leeg te staan; daar kunnen nieuwe wooneenheden gerealiseerd worden. Met de plannen wordt er een nieuwe impuls gegeven aan de leefbaarheid in Eenrum.

Treffend Eenrum blaast de beruchte bovenzaal van Café Bulthuis nieuw leven in.
Bovenzaal Bulthuis

Met de terugvaart naar Winsum komt er – uiteraard onder het genot van een drankje – een einde aan de Roemtedag. Naast de inspirerende voorbeelden uit Wehe-den Hoorn, Eenrum en Kloosterburen biedt het uitje deelnemers ook de kans om elkaar beter te leren kennen, met elkaar mee te denken en plannen verder te verfijnen. Samen krijg je tenslotte meer voor elkaar.

Ben je benieuwd hoe het is om bij de Roemtedag zijn, of zou je graag kennis met ons, de projecten en de initiatiefnemers maken? Dat kan! Abonneer je op onze nieuwsbrief via het formulier onderaan deze pagina, dan ontvang je een uitnodiging voor de volgende Roemtedagen.

Meer weten over dit project?
Durk de Vries Roemte

Mail Durk: durk@roemtegroningen.nl 
Bel Durk: 0622706579

Expertises: Cultuur, Communicatie, Leren
Durk de Vries Roemte
Terug naar projectenoverzicht